PES 2016 Demo impressie

pes 2016

PES 2016 demo

Eind vorige week werd de demo vrijgegeven voor de nieuwe Pro Evolution Soccer, kortweg: PES 2016. Zoals elk jaar brengen de twee grote footies, die vrijwel nooit aan vergelijkingen ontkomen, een demo uit. Als ik me niet vergis is het ook al jaren zo dat de PES-serie de spits afbijt en de demo ruim een maand voor release vrijgeeft. De FIFA demo daarentegen volgt steevast slechts twee weken voor release. Als gamer is het natuurlijk altijd een luxe als er überhaupt een beschikbare demo komt en al helemaal wanneer de demo te checken is voor dat de game in kwestie in de winkel ligt. De afgelopen dagen heb ik mezelf daarom maar even vastgebeten in de demo van Konami’s trots. Op voorhand erg interessant om te kijken of mijn verwachtingen weer wat hoger gezet kunnen worden want de vroegere koning op voetbalgebied is sinds 2009 een beetje dolende.

Klein beetje geschiedenis
Ik kan het me nog goed herinneren. Midden jaren negentig met de opkomst van de eerste Playstation console verscheen er naast het toen al beter bekende FIFA, een andere voetbalgame. Uit Japan was daar International Superstar Soccer. Er werden zelfs twee varianten door twee verschillende studio’s in Europa uitgebracht. De ene game droeg de naam met de afkorting ISS en de andere game was vooral op landenteams gericht speelde qua stijl meer arcade  en hield die hele lange titel. Uiteindelijk ging de PRO serie langer mee en verander van naam in 2001. Pro Evolution Soccer was geboren en bleef voor veel kenners en fanatieke gamers zwaar favoriet wat voetbalgames betreft. Het was een ware monopoly die Konami had wat kwaliteit van gameplay betreft. De voetbalgame van EA kon niet op tegen de soepele, vrije manier van spelen die in PES mogelijk was. Dit resulteerde ook in hoge scores van persreviews voor PES (+90%) en gemiddelde scores voor de FIFA games (60-70%). Er kwam echter verandering want met de uitgebrachte game FIFA 08 waren er zowaar soepelere contouren in de gameplay van FIFA te zien. Het leek zelfs of Konami er zenuwachtig van werd want PES 2009 ging achteruit t.o.v. zijn voorganger. Dit terwijl FIFA 09 de soepelheid van PES wist te benaderen en een zeer goede voetbalgame uitbracht. Ineens waren de rollen opgedraaid en tot de dag van vandaag kampt Konami met scepsis en toch ook hoopvolle verwachtingen die sommige fanatieke aanhangers nog altijd hebben. Nu waren de laatste twee delen duidelijk weer een stap in de juiste richting, maar prettiger dan de steeds hetzelfde jaar uitgebrachte FIFA vond ik het nog niet. Misschien wordt het met PES 2016 anders?

Progressie
Nadat ik de 8 Gb zware demo na een klein half uur binnen heb start ik de game. De presentatie is zoals je die van PES gewend bent: kaal en degelijk. Gelukkig heeft men wel gekozen voor fatsoenlijke muziek. Nu speel ik een voetbalgame niet om naar menu’s te kijken dus ik start zo snel mogelijk een pot op. Je hebt de keuze om in twee verschillende stadions te spelen en kunt kiezen uit een stuk of 8 teams. Bayern Munchen springt er uit als het sterkst mogelijke te kiezen team uit de demo en daar ben ik dan maar voor gegaan. Tenslotte ben ik geen echte pro meer wat PES games betreft. Na wat wissels aan mijn team te hebben gedaan is het tijd voor een eerste potje van 2 x 4 minuten. Wat direct opvalt is dat men bij Konami de gezichten van bekende spelers keurig voor elkaar heeft. Na wat kleine tweaks aan de camera en controller instellingen is het tijd om de aftrap te nemen.

Soepel met ruwe randjes
Driftig begin maar meteen als een bezetene rond te tikken. Ik wilde namelijk zo snel mogelijk de game aanvoelen en het gedrag inschatten van mijn medespelers. Wat opvalt is dat de game (ik speelde met wat manuele & semi assists aan) erg soepel loopt. Het gevoel van vrijheid van vroeger waar de zogenaamde computer/on rails achtige invloed niet te voelen is blijft een PES dingetje. Er is geen script voelbaar en zaken op het veld doe jij verkeerd of juist goed en je tegenstander kan daar op anticiperen. De bal rolt best prettig al is het gemiddelde baltempo bij een pass wat hoog, tevens beweegt de bal zich wat stijfjes in de richting van een ploeggenoot. Aanvallen opbouwen, 1-2tjes maken, het zogenaamde breien voor een kans, schieten op doel, het zijn allemaal zaken die in PES goed lijken te zijn uitgewerkt. Sowieso beter dan in de vorige delen. De animaties zijn er ook op voorruit gegaan, zeker al dribbelend is dit goed merkbaar. Kritiek heb ik ook want visueel vind ik het totale plaatje niet echt overtuigend. Het publiek zag er twee consolegeneraties terug ook zo uit en de game oogt wat grauwig. Hopelijk kan men deze smetjes nog wat oppoetsen bij Konami want ik ben er redelijk van overtuigd dat de game dan opgewassen zal zijn tegen FIFA 16. Voor die laatste moeten we een demo nog afwachten. We gaan het zien!

Even afwachten
Het is lastig om een echt oordeel te geven aan de hand van een flink aantal potjes in een demo. De game bevalt in elk geval goed en lijkt zich op alle vlakken te hebben verbeterd t.o.v vorig jaar. PES 2016 speelt soepeler, vrijer en geeft de creatieve speler veel opties voor het opzetten van een aanval. De doelnetten bewegen mooi mee bij doelpunten maar de overall presentatie kan nog een extra likje verf gebruiken. Over een maand zullen we zien hoe sterk PES 2016 daadwerkelijk voor de dag komt.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Console verkopen wereldwijd

Advertentie

Bestel nu