Top 10 games aller tijden

Top 10

Er zijn talloze games voorbij gekomen in de jaren dat ik als gamer “actief” ben geweest. Ik heb dan ook geen flauw idee hoeveel games ik gespeeld heb maar dat zullen er ongetwijfeld vele honderden zijn geweest. Het is dan uiteindelijk moeilijk te bepalen maar hier is de top 10 games van Gamejudge.

10. FIFA 10 / PES 6

Direct een beetje gesmokkel van mijn kant. De top 10 start met een dubbele titel maar dat is gelijk de laatste keer. Verknocht ben ik geweest aan de pesgames tot aan 2009. Deeltje 6 dat in 2007 verscheen was uiteindelijk in veel opzichten de ultieme voetbalgame. Groot verschil met FIFA destijds was dat je het gevoel had alles zelf te bepalen. In 2008 verscheen FIFA 09 dat ongelooflijk verbeterde tov voorgaande versies, echter in 2010 werd de game geperfectioneerd. Voor mij was dat eveneens de ultieme voetbalgame. Het speelde geweldig, online was het top, eigen clubs maken met vrienden etc. Ik kan geen keuze maken…

9. Forza Motorsport 4

Hier had eigenlijk gewoon deel 5 moeten staan maar door de gemiste kansen in opties, aanbod auto’s en tracks was het product te smal om als ultieme racer gezien te worden. Dus deel 4 dan maar, het deel dat alles goed deed met een ruime keuze aan auto’s rond de 400 stuks en genoeg circuits om aan te doen. De opties die er waren voor optisch en motorische tuning waren geweldig vertegenwoordigd en het stuurde formidabel. Zeker met het switchen naar de wat realistische setting met clutch en manueel schakelen ging deze game helemaal open. Voor mij de ultieme racer.

Forza 4

Forza Motorsport 4

8. Call of Duty modern warfare

Wat een hype was dit zeg, ik was destijds werkzaam bij FRS en dit was een game die gigantisch populair bleek. Al ver voor release was er een pre-order record want iedereen was omver geblazen van alle gameplay filmpjes. Dit moet het shooter genre en het multiplayeren op consoles voor shooters gaan herdefiniëren. De grote vraag was lukte het ook? Jazeker want het werd me een fantastische heerlijk bestuurlijke game. De multiplayer was goed voor tientallen uren dikke fun en voegde allerlei zaken toe om doorspelen te bevorderen, prestige, killstreaks etc. De singleplayer was daarentegen wat kort maar wel een achtbaanrit die iedereen goed bevallen moet zijn. Goed voor een keurige achtste plek.

7. Bayonetta

Het genre hack n slash kent al weinig verkoopknallers maar wel veel goede titels en ik wilde er minimaal eentje in de top 10 hebben staan. De keuze viel op een game die niet geweldig verkocht maar wat mij betreft bij iedereen in de kast hoort te staan: Bayonetta. In de game ging je met de soort van sexy heks Bayonetta de strijd aan met kwaadwillende engelen en volgde je een verhaal waar geen touw aan vast te knopen was. Het bizarre is alleen dat het helemaal niets uitmaakte want de combat/actie, de transformaties en de soundtrack waren van de buitencategorie.

Bayonetta

6. The Elder Scrolls: Skyrim

Op voorhand wist ik al dat er sowieso een Elder Scrolls titel in de top 10 moest. Kiezen is dan nog lastig tussen de twee die ik zelf gespeeld heb. Het is dus Skyrim geworden boven Oblivion maar het aantal speeluren gaf de doorslag. Daarnaast vond ik de mysterieuze draken uit Skyrim net wat interessanter dan het hiernamaals uit Oblivion. Desalniettemin geven beide titels je zo veel content, zoveel quests dat je hier gemakkelijk (zonder het door te hebben) 100+ uren in stak. De groeperingen waar je bij kon aansluiten zoals the dark brotherhood zorgden rustig voor een storyline vergelijkbaar interessant met het hoofdverhaal. Kom maar op met een nieuwe Elder Scrolls game (offline).

5. GTA V

Om de grand treft auto serie kun je moeilijk heen. Een van de best verkochte en meest succesvolle franchises. Records en budgetten heeft de serie genoeg gebroken en doordat de games eigenlijk stuk voor stuk extreem goed zijn verdient de serie een plek in deze top 10. Van GTA V en Vice City heb ik het meest genoten maar als ik moet kiezen wordt het dus deeltje vijf. De game kent een grote open wereld, er is on-ge-loof-lijk veel te doen en de gameplay staat als een huis. Bedenk het Hollywood waardige verhaal erbij en eventueel nog wat fraaie next gen toevoegingen als de 1st person mode en je hebt met een topper te maken. Dan zou ik nog bijna vergeten dat de game bij deel 5 nog met een volledig draaiende online mode kwam. Dat betekende bijna 2 voor de prijs van 1.

4. Ori and the Blind Forest

Wellicht voor sommige de grootste verassing in de lijst. Als je dat echt vindt dan denk ik dat je de game niet gespeeld hebt. Er zijn natuurlijk ontzettend veel platformers te vinden die van hoog niveau zijn. Denk aan de vele Mario games of de laatste twee Raymans. Toch kies ik voor Ori want hier gebeurt iets nieuws. Er is namelijk ineens wezenlijke storytelling in een platformer toegevoegd die je zelfs emotioneel kan weten te raken. Als je dan ook nog eens adembenemende beelden op het scherm ziet en misschien wel de mooiste soundtrack ooit in een game tegen komt, dan kan ik Ori niet negeren in deze top 10.

Ori and The Blind Forest

Ori and The Blind Forest

3. The Last of Us

De third person shooter actie game… Het genre dat bij voorbaat een streepje voor heeft bij mij. Schijnbaar houd ik ervan om mijn personage tijdens de actie ook zelf te zien. TLOU stipte het populairder wordende zombi genre aan en doet dat met een verhaal, script en acteerwerk van de bovenste plank. Je weet weliswaar dat je een game speelt maar ik heb tijdens het spelen van een game niet eerder meegemaakt dat het verschil zo klein was tussen game en film. De game kent een soort spanningslaag en survival gevoel dat je zelden tegenkomt. Zelfs de dlc was interessant. Het zegt genoeg dat ik TLOU op zowel de ps3 als de ps4 volledig heb doorgespeeld.

2. Gears of War

De eerste echt grote titel die er op de voorgaande generatie te vinden was. Gears was een systemseller en zette de xbox 360 destijds alvast goed op de kaart. De single player was onderhoudend en kende wat karakters die veel mensen zal zijn bijgebleven. Cole Train, Marcus Beard en Dominic waren de gangmakers. Het werd echter anders wanneer de multiplayer gespeeld werd. Epische eliminatie gevechten volgden er over meerdere rondes. Liefst gespeeld op de immens populaire map Gridlock heb ik avond na avond menig execution (mooie vondst in het genre) ui mogen voeren. Mooie tijden!

1. Mass Effect 2

Vam alle games en alle gameseries sla ik Mass Effect het hoogste aan. Ik zal niet gauw vergeten dat ik het eerste deel na maar liefst 2 uurtjes spelen voor 2!! jaar heb weggelegd. Toen ik door m’n voorraad games heen was en tijd over had besloot ik de game toch weer op te pakken. Na nog een paar uur “voelde” ik de game ineens, om het maar zo te zeggen. Heb de game daarna in een ruk uitgespeeld en kon een mandje later gelijk aan de slag met deel 2 dat toen ook uitkwam. Alle minpunten die mij nog wel waren opgevallen in het eerste deel gingen eruit in deel 2. De actie werd beter, het verhaal was super mysterieus, nieuwe toffe karakters leerde je kennen en je doel in de game leek groter dan wat je in andere games tegen kwam. Uiteindelijk bleken de keuzes die je in de game mocht maken wat minder van invloed dan eerder gedacht maar het deed weinig af aan deze sublieme ervaring.

Mass Effect 2

Mass Effect 2

Eervolle vermeldingen:

Mario Kart, Assassins Creed 2, Deus Ex HR, Ninja Gaiden, Halo 2, SMB, Uncharted 2, Resident Evil, Metal Gear Solid 2, Bioshock, Batman Arkham Asylum, Titanfall en Braid.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Console verkopen wereldwijd

Advertentie

Bestel nu